Meny

Bostadsrättsföreningen Färdknäppen 2 • Fatbursgatan 33 • 118 54  Stockholm

Föreningen

Färdknäppen 2 har 36 bostadslägenheter. Föreningen bildades 2007 och fastigheten förvärvades av föreningen i maj 2009. Vid ombildningen förblev fem lägenheter hyresrätter, övriga blev bostadsrätter. Två av hyresrätterna har sedan dess ombildats till bostadsrätter. Den 9 juni 2009 hölls den första ordinarie föreningsstämman som antog stadgar och utsåg styrelse och revisor . Även om styrelsen har det verksställande ansvaret är du som medlem solidariskt ansvarig för föreningens egendom. Mer konkret innebär detta att du och övriga medlemmar, i lika hög grad som styrelsen, har ett gemensamt ansvar för fastigheten.

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där du tillsammans med övriga medlemmar i föreningen äger och förvaltar föreningens bostäder och gemensamma anläggningar. Föreningen upplåter lägenheterna som bostadsrätt utan tidsbegränsning. Bostadsrättsavgiften finansierar gemensamt underhåll av fastigheten och de lån bostadsrättsföreningen tagit.

Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ. Den ordinarie föreningsstämman hålls en gång per år. Det är stämman som fattar beslut om ändring av stadgar och insats, fastställer balans- och resultaträkning samt dispositioner beträffande föreningens resultat. Stämman utser också styrelsen, valberedningen och revisor samt ställer upp eventuella regler och riktlinjer för styrelsens arbete. Dessutom finns tillfälle för medlemmarna att komma in med motioner (förslag). Varje medlem har rätt att delta i stämman och har en röst.

Mer information om föreningsstämman hittar du i stadgarna.

Styrelsens uppgift är att tillvarata medlemmarnas

gemensamma intressen när det gäller löpande förvaltning och underhåll av fastigheten. Detta innebär att styrelsen ska avväga olika behov och önskemål från föreningens medlemmar om underhålls- och förbättringsinsatser mot behov att hushålla med föreningens ekonomiska resurser.

Vidare ska styrelsen borga för en god balans mellan

enskilda medlemmars åsikter och önskemål och

föreningens gemensamma intressen.

För att kunna fullfölja sitt uppdrag måste styrelsen bland annat:

Fortlöpande skaffa sig kunskaper om gällande lagstiftning och regler och andra yttre faktorer av betydelse för föreningens skyldigheter och intressen

Sköta kontakter med myndigheter och andra externa intressenter

Se till att det finns interna regler och att dessa är kända av föreningens medlemmar

Hålla föreningens medlemmar informerade i frågor som rör föreningen och främja medlemmarnas delaktighet i föreningens angelägenheter

Upprätta goda externa och interna kontaktkanaler

Styrelsens arbetsuppgifter och ansvar regleras både av lagar och av bostadsrättsföreningens stadgar. Lagar som reglerar verksamheten är i första hand:

Bostadsrättslagen

Lagen om ekonomisk förening

Hyreslagen

Bokföringslagen

Styrelsens ansvarsområden och arbetssättstadssätt regleras i en särskild arbetsordning, som finns tillgänglig för alla medlemmar. I styrelsens ansvar ingår bland annat att upprätta en årlig underhållsplan och budget.

Styrelsen sammanträder som regel en gång per månad eller oftare vid behov. Däremellan förekommer arbetsmöten i olika konstellationer mellan styrelsens ledamöter i frågor som gäller exempelvis löpande underhåll, administration och externa kontakter. Ibland tillsätter styrelsen arbetsgrupper där även medlemmar som inte ingår i styrelsen bidrar med sin kompetens i tillfälliga projekt. Styrelsemötena protokollförs.

I det dagliga arbetet ingår bland annat teknisk förvaltning av föreningens hus, ekonomisk förvaltning, att anta nya medlemmar, godkänna pantförskrivningar av bostadsrätter, föra lägenhets- och medlemsförteckning.

Valberedningens uppgift är att ta fram förslag på

kandidater bland föreningens medlemmar som är

intresserade av och har möjlighet att fullfölja ett

styrelseuppdrag eller andra förtroendeuppdrag i

föreningen under det kommande verksamhetsåret.

Valberedningens förslag presenteras i samband med

årsstämman då också beslut fattas om den nya

styrelsens sammansättning, För att inte hamna i

eventuella lojalitetskonflikter bör valberedningens

ledamöter inte ingå i styrelsen.

Valberedningens ledamöter väljs årligen på

föreningsstämman. Förslag på lämpliga kandidater till

valberedningen tas fram i samråd mellan den sittande

valberedningen och styrelsen i god tid före årsstämman så att föreningens medlemmar får information i samband med att kallelsen till föreningsstämman skickas ut.

Dokument i PDF-format:

Föreningens stadgar

Föreningens handbok

inklusive ordningsregler

Ansökan om öppnande av

kakelugn

Årsredovisning 2010

Årsredovisning 2011